Schimbari apar frecvent in web design, iar inceputul noului an este un prilej de a analiza evolutia domeniului in ultimul an si de a ne concentra pe tendintele anului 2015. In anul 2014, nevoia oamenilor de a accesa site-uri profesionale de pe telefonul mobil s-a vazut mai ales in dezvoltarea site-urilor responsive (adaptarea design-ului in functie de rezolutia ecranului), eliminarea efectelor 3D, accentul fiind pus pe simplitate, creativitate si viteza de incarcare a site-ului.
2015 vine o multime de elemente noi, care au rolul de a simplifica si imbunatati experienta de navigare a utilizatorilor, indiferent care dispozitivul preferat de fiecare persoana in parte, desktop, laptop, tableta sau smartphone. Site-ul tau trebuie sa fie intotdeauna la curent cu ultimele tendinte, de aceea ti-am pregatit o lista cu cele mai importante schimbari care sustin dezvoltarea afacerii tale:
1. Design-ul responsive
Design-ul responsive are rolul de a adapta in functie de rezolutia ecranului de pe care este accesat site-ul. Schimbarea vine odata cu aparitia unor noi gadgeturi care permit accesul la internet, de la ceasuri inteligente (smart watches), TV, pana la electocasnice. Provocarea consta nu doar in felul in care este prezentat continutul, dar mai ales in cazul sistemului de navigare atunci cand site-ul este accesat de pe ceasul inteligent.
2. Texte si imagini de mari dimensiuni
Textele scrise cu caractere mici si care nu au destul spatiu intre randuri par inghesuite si greu de citit. Anul acesta, se va acorda mai multa atentie marimii scrisului, latimii coloane si distantei dintre randuri. Indiferent de dimensiunea ecranului, un text aerisit este intotdeauna mai usor de citit. Odata cu textele, se vor mari si dimensiuniunile imaginilor. Utilizarea imaginilor drept background, peste care vor "curge" textele este un element care va da o nota de eleganta si creativitate site-ului tau.
3. Parallax Scrolling
Aceasta tehnica apare atunci cand imaginea care se afla in prim plan ruleaza mai repede decat fundalul. Parallax Scrolling este din ce in ce mai apreciat si utilizat in mediul online, chiar si companii precum Apple sau Google il folosesc, datorita faptului ca este un efect atractiv si dinamic.
4. Design-ul plat (flat design)
Design-ul plat este o abordare minimalista de design, caracterizata de claritate, culori aprinse si ilustratii plate. Acest tip de design pune accentutl atat pe felul in care arata un site, dar mai ales pe utilitate.
5. Simplitate
Fiecare element al site-ului trebuie sa aiba un rol bine definit. Nu incarca inutil site-ul cu imagini inutile, nu folosi combinatii ciudate de culori pe background. Simplifica intregul aspect al site-ului, utilizand multe spatii libere si pune in centrul atentiei texte de calitate, originale si creative.
Trendurile in web design se schimba foarte rapid, dar daca lucrezi cu specialisti cretivi si plini de idei originale, vei reusi rapid sa iti adaptezi site-ul ultimelor noutati.